0

Marocká kuchyně

Aktuality
Marocká kuchyně

Marocká kuchyně

9.12.2015

Marocké jídlo v sobě nese dokonalý odraz svého historického vývoje. Kuskus, tadžín a nebo harira - to přesně jsou pokrmy, které se turistům vybaví, když se řekne marocká kuchyně. Už před 2 000 lety se na tomto území usadili Berbeři, kteří využívali místní potraviny jako olivy, fíky a datle, aby si připravili chutné jehněčí nebo drůbeží. Není proto divu, že mnoho dnešních tradičních jídel pochází právě z tohoto období. Příkladem takovéto místní kuchyně může být právě dnes velmi oblíbený kuskus a nebo už trochu méně známy tadžín. Za své tradiční koření Maroko vděčí především Arabské invazi, která zde přinesla například skořici, zázvor, šafrán, římský kmín, kořenný kmín a mnoho dalších. S Maury do Maroka přišli i Židé, kteří zde zanechali velmi důležitý um konzervace potravin.  A při návštěvě Maroka si určitě každý turista všimne vlivu francouzské koloniální doby, ze které si Maročané odnesli především svoji velkou oblibu v croissantech a zmrzlině, které v Maroku opravdu můžete koupit na každém rohu. V kořenkách každé zdejší domácnosti naleznete směsku různých druhů koření, bez kterých si Maročané svůj život už prostě neumí představit. Sušený zázvor, římský kmín, sůl, černý pepř a kurkuma je koření, které najdete v každém pravém Marockém kuskusu a tadžíně. Římský kmín je dokonce tak důležitý, že ho Maročané pokládají na jídelní stůl vedle soli a pepře. Tak se nedivte, cože to je ta třetí lahvička na stole v každé restauraci. Skořice také patří k velmi důležitým druhům koření, protože bez ní si tadžín nebo ovocné saláty Maročané ani nedovedou připravit. Jih Maroka se může pochlubit lány vzácného šafránu, který se používá v jídle, čaji i medicíně. V Maroku se určitě setkáte s názvem Ras l’hanoot, což v překladu znamená „hlava obchodu“. Nemusíte se bát, pod tímto názvem se neskrývá lidská ani jiná hlava. Jde o vlastní mix 20 - 40 druhů koření namíchaný samotným majitelem obchodu. Každý obchodník si svůj tajný recept pečlivě hlídá a s nadsázkou můžeme říct, že v žádném obchůdku nenarazíte na dvě stejné směsi.